Palatul Marincu, aflat în oraşul Calafat, este realizat în stilul neoclasic francez, cu accente de baroc şi rococo şi este o bijuterie arhitectonică ridicată la începutul secolului 20. Puţini ştiu că această clădire somptuoasă ascunde de fapt povestea tristă a unei familii mari şi puternice din zonă.
Palatul Marincu a fost ridicat între anii 1905-1907, de către Ştefan Marincu, care provenea dintr-o familie înstărită. Clădirea somptuasă din Calafat a fost ridicată în memoria fiicei sale, Mărioara, care la 13 ani a murit de TBC, după ce şi prima fiică Olga a decedat la un an de meningită TBC. „Ştefan Marincu a fost primar la Calafatului în perioada 1911-1914, iar el a ridicat Palatul Marincu în memoria fiicei sale de 13 ani, care a murit de TBC. În testament, şi-a exprimat clar dorinţa ca reşedina familiei să treacă, după moartea soţiei, în patrimoniul oraşului Calafat. Clădirea este realizată în stilul neoclasic francez cu accente de baroc şi rococo. A zidit în acest palat amintirea celei de a doua fiice“, a spus istoricul Mihail Asavei.
Palatul Marincu din Calafat are nici mai mult nici mai puţin de 50 de încăperi şi o suprafaţă de 8.333 m.p. pe trei niveluri. În perioada în care a fost ridicat a costat un milion în monede de aur. Palatul Marincu avea un ascensor pentru transportul mâncării de la bucătăria din subsol la sufrageria din hoch-parter, apă curentă. Din cele 50 de camere construite efectiv 11 au fost de locuit. Marmura a fost adusă din Italia, iar covoarele de Savonnerie au fost aduse din Franţa.
Palatul Marincu din Calafat a găzduit pe lângă petrecrile fastuoase şi mari reunini politice liberale. Palatul Marincu a fost transformat în anul 1926 conform dorinţei lui Ştefan Marincu în şcoală de fete cu internat. S-a numit „Sfânta Maria“, în memoria fetiţei pe care o chema Marioara. De-a lungul timpului a funcţionat şi o şcoală de meserii, unde tinerele învăţau să coasă, să ţese şi să brodeze.
Palatul din Calafat a fost gazdă şi pentru Sfatul Popular Raional, dar a fost şi Casa Pionierilor. Clădirea somptuoasă a fost restaurată în perioada 2001-2003.
Accesul este gratuit pentru cei care vor să viziteze Palatul Marincu şi pot admira lucrări de pictură, grafică şi sculptură şi obiecte de artă populară.